250. Yıl Özel Ürünleri


İTÜ 250. Yıl Hatıra Pulları Basıldı

 

pul-tw_1 

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kuruluşunun 250. yıldönümü anısına basılan hatıra pulları özgün ve estetik tasarımıyla İTÜ’lülerin beğenisini kazandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kuruluşunun 250. yıldönümü dolayısıyla Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) tarafından basılan hatıra pulları, İTÜ’lü koleksiyonerlerin arşivinde yerini aldı. İTÜ’nün takipçisi olduğu bilimsel vizyonun arka planında yer alan iki buçuk asırlık tarihsel yaşanmışlığın izlerini kalıcı hale getirmek amacıyla tasarlanan hatıra pullarında İTÜ’nün eğitim verdiği Maçka, Gümüşsuyu, Taşkışla ve Ayazağa yerleşkelerinin ikonik manzaralarını içeren fotoğraf kareleri yer alıyor.

Lacivert ve altın sarısı renkleriyle kuruluş yıldönümüne özel tasarlanmış olan “250. Yıl çerçevesi” içerisinde İTÜ’lülerle buluşan hatıra pulları, özgün ve estetik tasarımıyla dikkat çekiyor. 20.000 adet basılan 10 TL değerindeki pullar, 250. yıl kutlamalarının coşkulu atmosferinin anısını geleceğe taşıyan birer koleksiyon ürünü olmayı hedefliyor.


İTÜ 250. Yıl Hatıra Parası Çıktı

 

para-tw 

Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250. Yılı dolayısıyla basılan hatıra parası, İTÜ’lü koleksiyonerlerin ilgisine sunuldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250. kuruluş yıldönümü anısına Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü tarafından basılan hatıra paraları internet üzerinden satışa sunuldu. Ön yüzünde tarihi 20. yüzyılın ilk yarısına kadar uzanan arı figürlü İTÜ logosu bulunan hatıra parasının diğer yüzünde ise İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nin sembollerinden biri olan Arı Kapı’nın rölyefi yer aldı.

20 Türk Lirası nominal değere sahip olan ve 925 ayar gümüşten yapılan hatıra parası, İTÜ’nün bilim tarihinin öncü isimlerinden miras aldığı değerlerle yeni akademik ufuklara açılma serüveninin anısını yaşatan sembolik bir koleksiyon ürünü olmayı amaçlıyor. Estetik tasarımıyla göz dolduran hatıra parasının beraberinde verilen sertifikada ise İTÜ’nün kurumsal ve tarihsel mirasına işaret eden şu cümleler yer alıyor:

“Dünyanın en köklü teknik üniversitelerinden biri olan İTÜ’nün adı, mühendislik ve mimarlık öğretimi ile adeta özdeşleşmiştir. İTÜ; bilimsel ve teknolojik sayısız ilerlemenin mimarı olarak bugüne dek ülkemizde birçok ilke imza atmıştır. İTÜ’nün kurumsal tarihi, entelektüel hafızası ve sahip olduğu seçkin ortam; geçmişten geleceğe uzanan güçlü bir köprüdür.”


"2024 İTÜ Takvimi” Çıktı!

 

takvim-tw 

İTÜ’ye ait tarihin dönüm noktalarını yılın her gününe not düşerek İTÜ’lüleri kurumsal hafızamızın ilham verici kilometre taşlarıyla buluşturmayı hedefleyen 2024 İTÜ Takvimi çıktı.

1773’ten günümüze bilimsel gelişmelerin takip edildiği bir çağdaşlaşma hareketinin tarihi olan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin iki buçuk asırlık köklü geçmişinin dönüm noktalarını, iz bırakan bilim ve sanat olaylarını günü gününe tarihlendiren “2024 İTÜ Takvimi”, geçmişle bugünü buluşturarak ofis ve çalışma masalarındaki yerini aldı.

Yılın her gününe “tarihte bugün” konseptine uygun şekilde İTÜ’ye ait tarihsel bir yaşanmışlığı not düşen “2024 İTÜ Takvimi”, 1773’ten 2023’e kadar süren devamlılığı vurgulayarak, İTÜ’lüleri her gün kurumsal hafızamızın ilham verici kilometre taşlarıyla buluşturmayı amaçlıyor.

250 yılın önemli olaylarını titiz bir çabayla derleyen “2024 İTÜ Takvimi”, hem geçmişten haberler vererek kurumsal hafızaya katkı sağlıyor hem de sade sayfa tasarımıyla üzerine not alabilecekleri bir bloknot işlevi üstlenerek İTÜ’lülere gelecek planları yapma imkânı sunuyor.


İTÜ’den “250. Yıl Rozeti”

 

rozet-tw 

İstanbul Teknik Üniversitesi, yaklaşık yüz yıllık bir kurumsal geleneğin anısını onurlandırmak için kuruluşunun 250. yıldönümüne özel bir hatıra rozeti tasarladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi, ilk kez 1929 yılında Mühendis Mekteb-i Âlisi öğrencilerinin girişimiyle kullanılmaya başlanan ve yaklaşık yüz yıllık bir tarihi olan “İTÜ Arı Rozeti”nin anısını onurlandırmak için kuruluşunun 250. yıldönümüne özel bir hatıra rozeti tasarladı. İlk prototipleri 1920’lerde Beyoğlu Yüksek Kaldırım Caddesi’nde bir ustaya yaptırılan tarihi rozetin biçimine sadık kalarak elips şeklinde tasarlanan “250. Yıl Rozeti”nin tasarımında, aynı zamanda İTÜ’nün kurumsal renkleri olan lacivert ve altın sarısı tercih edildi.

İTÜ’lülerin çalışkanlığını; verimli, nitelikli, sistemli, çevreye duyarlı yaşam ve üretim kültürünü sembolize eden arı figürüne ait bir siluetle birlikte kurumsal logonun yer aldığı “250. Yıl Rozeti”nin üzerinde ayrıca Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü araştırma görevlimiz Onur Yılmaz tarafından tasarlanan, tipografik tercihleriyle İTÜ ailesinin bütünlük ve bağlılığına; odağına aldığı sonsuzluk işaretiyle de iki buçuk asırlık kurumsal devamlılığa ve İTÜ’nün gelecek vizyonuna işaret eden 250. yıl logosu bulunuyor.