Hafıza Yolu, 250. Yıl Anıtı ve 250. Yıl Meydanı Açıldı
250. Yıl Etkinlikleri kapsamında planlanan çalışmalardan olan “Hafıza Yolu”, “250. Yıl Anıtı” ve “250. Yıl Meydanı” 12 Ocak 2024 günü yapılan törenle ziyarete açıldı.
Bilim tarihimizin öncü isimlerinden devraldığı mirası yeni ufuklara taşımak için ortaya koyduğu hamlelerle ülkemizin teknoloji alanındaki gelişimine katkı sağlayan İTÜ, kuruluşunun 250. yılında, takipçisi olduğu bilimsel vizyonun hatırasını kalıcı eserlerle yaşatmaya devam ediyor. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde yapılan titiz çalışmaların ardından, “Hafıza Yolu”, “250. Yıl Anıtı” ve “250. Yıl Meydanı”nın açılış töreni, 12 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirildi.
“250. yılın anısını yaşatacak kalıcı eserler…”
Törene katılan Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin çalışkanlık, üretkenlik, ortak çalışma kültürü, ülkeye ve insanlığa faydalı işler yapma prensiplerini benimsemiş bir bilim yuvası olduğunu vurgulayarak yaptığı açılış konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Hafıza Yolu, 250. Yıl Anıtı ve 250. Yıl Meydanı bizleri 250 yıllık bir yolculuğa çıkaracak… Bu topraklarda yetişen ve İTÜ’de bir araya gelen parlak zihinli bilim insanlarının 250 yıllık yolculuk boyunca; insanlığa katkı sunan, kendinden sonraki kuşakları etkileyen, yol gösteren ve ilham veren arılar olduğunu göreceğiz. Umuyorum ki bu sayede İTÜ’nün, bu coğrafyadan doğarak tüm insanlığa hizmet etme yolundaki serüvenine de şahitlik edeceğiz.”
250. Yıl Anıtı ve 250. Yıl Meydanı
İTÜ’nün kurucu fakültelerini temsil eden 6 anıt duvarın bulunduğu 250. Yıl Meydanı’nın merkezinde 250. Yıl Anıtı yer alıyor. Tabanında, İTÜ’nün ilham kaynağı olan bilim tarihimize yön veren önemli ölçüm aletlerinden biri olan usturlabın yer aldığı anıtın, iki buçuk asırlık yolculuğunda İTÜ’nün dönüm noktalarını oluşturan tarihleri simgeleyen 6 kaidesi var. Küratörlüğünü Sinan Ceco’nun üstlendiği anıtın merkezinde ise geçmişten geleceğe rehberlik eden İTÜ’lü bilim insanlarını, akademisyenleri ve mezunları temsil eden 500 altın kaplama arı figürü bir araya gelerek “İTÜ” yazısı formunu alıyor.
Hafıza Yolu
Bilimsel katkı, buluş ve çabalarıyla İTÜ tarihinde yerini alan Abdurrahman Hoca, Başhoca İshak Efendi, Hüseyin Rıfkı Tamani, Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa, Osman Tevfik Taylan ve Mustafa İnan gibi birçok değerli şahsiyetin isimlerinin yazılı olduğu kaidelerle çevrili “Hafıza Yolu” ise, İTÜ’lülerin köklü geçmişine yönelik bir saygı duruşu niteliği taşıyor. Yol boyunca konumlandırılmış kaidelerdeki karekodlarda yer alan biyografi içerikli videolarla, Hafıza Yolu’nun ziyaretçileri, bilim tarihimizin seçkin isimleri hakkında bilgi edinme ve 1773’ten 2023’e kadar süren kurumsal devamlılığın kilometre taşlarını yakından tanıma imkânına kavuşacaklar.